Taijiquan is van oorsprong een traditionele Chinese verdedigingskunst. Tegenwoordig wordt taiji voornamelijk beoefend om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Taijiquan is een eigentijdse bewegingsleer gericht op het in harmonie brengen van lichaam, geest en ademhaling. Wat zich uit in een algeheel welbevinden en het heeft een dempend effect op  stress, chronische aandoeningen en veroudering. Centraal staat het ontspannen en doelbewust om leren gaan met verstoringen van de innerlijke balans. Taijiquan is een methode om de weerbaarheid van lichaam en geest te verbeteren tot op hoge leeftijd. Kortom de manier om in optimale gezondheid een leven lang fit te blijven.

 

Taijiquan wordt beoefend in een serie samengestelde bewegingen, kortweg de vorm genoemd. Heel kemerkend zijn vloeiende bewegingen die meestal in een laag en geijkmatig  tempo worden uitgevoerd. Vanuit de juiste lichaamshouding en concentratie wordt dan gewerkt aan het richten en laten stromen van qi. Deze vitale levensenergie wordt gebruikt om de weerbaarheid te vergroten, de weerstand te versterken en helpt chronische aandoeningen te verlichten. Regelmatige beoefening van taiji geeft meer stabiliteit, werkt ontspannend en is een probaat middel tegen stress.

 

De taijilessen hebben een vaste structuur. De les begint met een warming up om de spieren en gewrichten los te maken en qigong  om de bewustwording van qi te versterken. Het grootste deel van de les wordt besteed aan het leren van de vormen, de toepassingen en de principes achter taiji. De les wordt afgesloten met een cooling down gericht op het vasthouden van een ontspannen gevoel.

 

Beginners starten met het aanleren van Taiji Bang (kort stokje) basis. Deze beginnersvorm leent zich uitstekend om op een ontspannen manier de basisbewegingen in taiji aan te leren. Daarna kan de 8- en de 24 vorm worden aangeleerd.

 

Taiji Bang basis en sommige qigong vormen kunnen desgewenst ook als zittende versie worden aangeboden.

 

Voor gevorderden is er een breed aanbod van diverse hand- en wapenvormen waaronder;handvormen in verschillende stijlen, Taiji zwaard en sabel, Taiji kungfu waaier, Eight Immortals Cane 1 ( wandelstok) en Taiji Bang (​Eigth Immortals Flute)  vervolg.